Insinööritoimisto K. Parila Oy - asbestikartoitukset ja rakennetutkimukset
Asbestitalo

CASE: Asbestilla vuorattu asuinrakennus - mitä ihmettä?

2.11.2018

Saimme tilauksen vuonna 1972 valmistuneen puurakenteisen asuinrakennuksen asbesti- ja haitta-ainekartoituksesta, jossa tilaaja oli aikaisessa purkaa tämän rakennuksen. Rakennukseen oli tehty laajennus vuoden 1975 jälkeen, jolloin uima-allasosasto katettiin. Tutkimuksen alkuoletuksena oli, että asbestipitoisia materiaaleja löytyy ainakin jossain muodossa – lopullinen asbesti- ja haitta-ainekartoituksen tulos oli mykistävä ja tilaajan kannalta epämieluisa etenkin kustannuksien osalta.


Mainittavan arvoista on se, että rakennuksen alkuperäinen rakennuttaja on ollut Partek Oy:llä töissä. Tämä tuli ilmi myöhemmin, mutta se selittää hyvin paljon tässä kartoituksessa havaittuja asioita. Asbestia löytyi tästä vanhasta omakotitalosta seuraavasti:


  • Asbestikuitusementtilevy, 511 m2
  • Laatoituksien laastit, 101 m2
  • Akustiikkalevyt 102 m2
  • Lattioiden pikiliima, 10 m2
  • IV-kanttikanava, 20 jm
  • Palo-ovet ja karmit, 2 kpl
  • Yläpohjan ryömintätilassa varttikatteen paloja


Alla olevassa kuvassa esitetään rakennuksen alkuperäinen pohjapiirros, jossa uima-allasosastoa ei ole vielä katettu. Uima-allas osaston muutoksesta  on olemassa erillinen suunnitelma vuodelta 1975. Ruotsia taitavat lukijat ymmärtävät alla olevista teksteistä, että vesikaton alkuperäiseksi katemateriaaliksi on merkitty vihreä mineriittilevytys (todellisuudessa varttikate) ja julkisivun verhousmateriaaliksi luonnon valkoinen mineriittilevytys. Vesikatto on saneerattu kauttaaltaan muutama vuosi sitten, joten tämän tiedon varjolla ja paikalla tehtyjen tutkimuksien perusteella mineriittilevytys on korvattu pellityksellä ja bitumihuovilla. Kartoituksen yhteydessä mineriittilevyn palasia löytyi kuitenkin yläpohjan välitilasta.


Rakennuksen sisäseinien levytykset oli tehty kauttaaltaan asbestikuitusementtilevyistä, joka oli itsessään melko erikoista. Normaalisti asuinrakennuksissa sisäseinien levytykset tehtiin puukuitulevyistä tai kipsilevyistä. Lähtökohtaisesti kuumuudelle/kosteudelle altistuvat rakenteet sitten levytettiin/suojattiin asbestikuitusementtilevyillä. Havaintojen perusteella levytykset olivat kyllä moitteettomassa kunnossa (lukuun ottamatta jälkeenpäin tehtyjä aukotuksia mm. keittiössä) eikä tätä voida teknisesti pitää mitenkään huonona ratkaisuna – ehkä jopa parempi kuin ”normaali”.


Lähtökohtaisesti kaikki alkuperäisten laatoituksien laastit sisälsivät asbestia. Merkittävin työmäärä asbestipurussa tuli  kuitenkin uima-altaan osalta, sillä laatoitukset olivat hyvin tiukasti kiinni. Onneksi kuitenkin uima-allasosaston lattian laatoitus, vaatehuoneen, kylpyhuoneen, saunan ja vessan laatoituksien laastit eivät sisältäneet asbestia. Nämä laatoitukset oli uusittu myöhemmin. Keittiössä oli käytetty samaa laatoitusta kuin vaatehuoneessa, mutta keittiön vanhan lattiamateriaalin asbestipitoinen pikiliima oli jätetty laatoituksen alle. Tästä johtuen myös keittiön laatoitus jouduttiin purkamaan asbestipurkuna.


Kohteen sisäkatossa oli suuri määrä asbestipitoista akustiikkalevyä ja asbestikuitusementtilevyä. Akustiikkalevyä oli käytetty eteisessä, ruokailutilassa, olohuoneessa ja uima-allasosastossa.


IV-kanavat (kanttikanavat) sisälsivät myös asbestia. Niitä oli rakennuksen sisäkattojen alaslaskuissa, muurattujen rakenteiden sisällä ja yläpohjassa. Lämmönjakohuoneen palo-ovet karmeineen sisälsivät myös asbestia. Palo-ovissa asbesti oli kuitenkin metalliverhoilun sisäpuolella, joten se ei aiheuttanut purussa haittaa.

e-mail

+358 (0) 44 0111 591

puhelinnumero

Insinööritoimisto K. Parila Oy

Tillinkuja 5 B

02330 Espoo

Y: 2910889-1

Yhteystiedot

Luotettava Kumppani

Toimialueena koko Helsingin seutu:

Helsinki, Espoo, Vantaa, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Hyvinkää, Tuusula, Järvenpää, Kerava, Sipoo, Pornainen ja Mäntsälä.