Insinööritoimisto K. Parila Oy - asbestikartoitukset ja rakennetutkimukset
linoleum

Onko linoleumissa asbestia?

2.10.2022

Onko linoleumissa asbestia?


Kyllä, joissain linoleumeissa on käytetty asbestia. Linoleumien asbestipitoisuudesta ei ole pahemmin kirjallisuudessa mainintoja, sillä yleinen uskomus on ainakin ollut se, että linoleumissa ei ole käytetty asbestia. Kuitenkin oman kokemuksen ja laboratorioiden haastattelujen perusteella linoleumeissa on käytetty asbestia, mutta tämä ei ole kuitenkaan kovin tyypillistä.


Mikä on linoleum?


Muovimatto vai linoleum? Termit menevät usein rakennusalan ammattilaisillakin sekaisin.


Linoleumi on keksitty vuonna 1860 ja se on ollut tavallinen lattiapäällyste asuinhuoneistoissa 1900-luvun alusta 1960-luvulle saakka. Linoleumin käyttöä ei ole lopetettu, vaan sitä valmistetaan edelleen. Omien havaintojeni perusteella asbestia löytyy itse linoleumista lähinnä 1960-luvun jälkeisistä linoleumeista.


Linoleumin raaka-aineet ovat keitetty pellavaöljy eli vernissa, hartsi, korkki, puu- ja kalkkikivijauho sekä pigmentit. Massa valetaan juuttikankaalle n. 2-10 mm paksuksi matoksi, joka kiillotetaan. Uudet linoleumit päällystetään usein ohuella PVC-kalvolla ja pohjana saattaa olla myös PVC-vaahto.


Uuden ja vanhan linoleumin rakenne eroaa, sillä vanhat linoleumit ovat hyvin hauraita ja näytepalat katkeavat helposti taivutettaessa, kun taas uudemmat linoleumit taipuvat reilusti enemmän ja niitä ei saa usein sormilla taivuttamalla poikki.

Onko linoleumin kiinnitysaineissa asbestia?


Kyllä, linoleumin kiinnitysaineissa voi olla asbestia ja tämä ei ole edes kovin harvinaista. Tyypillisesti 1950-luvun linoleum on kiinnitetty kahdella eri liimalla: reuna-alueet on kiinnitetty vaalean ruskealla liimalla ja keskialueet on liimattu hyvin tumman ruskealla liimalla. Tumman ruskea liima on lattiassa läikittäin osassa kohtaa paksummin ja osassa kohtaa ohuemmin. Paksut kohdat saattavat muistuttaa paljon pelättyä asbestipitoista mustaa liimaa, mutta valolla lähimmin tarkasteltaessa paksutkin kohdat rusehtavat.


Oman kokemuksen perusteella ja lukuisten vertailututkimuksien perusteella olen tullut siihen tulokseen, että reuna-alueiden vaalean ruskea liima ei sisällä asbestia lähes koskaan, mutta tumman ruskea liima sisältää yllättävän usein asbestia. Toimitan joka tapauksessa laboratorioon aina linoleumin ja kaikki liimat tutkittavak-si.


Joskus linoleumit on kiinnitetty mustalla liimalla ja tämä sisältää lähes poikkeuksetta asbestia. Linoleumien alla olevat tasoitteet saattavat myös sisältää asbestia.

Miten tutkia linoleum ennen purkutöitä?


Linoleumista tulee ottaa aina asbestinäyte, jonka koko on reilusti yli 50x50mm. Näytteenotossa tulee aina huomioida reunaliima ja keskialueen liima sekä mahdollinen lattian tasoite. Jos näytteen ottaa vain linoleumin reunasta, niin tällöin tumman ruskea liima jää väistämättä tutkimatta. Näyte tulisi tutkia aina FINAS-akkreditoidussa laboratoriossa tuloksien luotettavuuden takaamiseksi.Toimialueena koko Helsingin seutu: 

Helsinki, Espoo, Vantaa, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Hyvinkää, Tuusula, Järvenpää, Kerava, Sipoo, Pornainen ja Mäntsälä.

Yhteystiedot

Luotettava Kumppani