Insinööritoimisto K. Parila Oy - asbestikartoitukset ja rakennetutkimukset
muovimatot

Onko muovimatoissa asbestia?

4.8.2018

Onko muovimatoissa asbestia?


Kyllä, jotkin muovimatot sisältävät asbestia. Asuintiloissa käytetyt joustovinyylimatot, yleisesti muovimatot, ovat sisältäneet asbestia arviolta vuosina 1970 – 1985. Arvioitu käyttöaika on vain ohjeellinen eikä sitä tule käyttää absoluuttisena totuutena, sillä muovimattoja on myyty mm. varastojen tyhjennyksien yhteydessä. Muovimattoja on asennettu lattioille ja jopa seinille (esim. keittiön ala- ja yläkaappien väliseen tilaan eli välitilaan).


Miten tunnistaa asbestipitoinen muovimatto?


Asbestipitoisissa joustovinyylimatoissa on yleensä useita kerroksia, joista alimmainen kerros sisältää krysotiili asbestia. Tämä löyhä asbestikerros hajoaa helposti mattoa irrottaessa ja jää usein alustaan osittain kiinni. Joustovinyylimattojen pinnassa on PVC-kalvo, jonka alla on värillinen kuviokerros ja pohjakerroksena on täyteainepitoinen asbestikerros, joka on useimmiten lähes puhdasta krysotiili asbestia. Tällaiset muovimatot ovat ns. ”kahden tähden tarvikkeita” eli niiden pölyävyys merkitään tunnuksella **.

Joissain homogeenisissä (yhtenäisissä, ”yksiaineisissa”) muovimatoissa on käytetty myös krysotiili asbestia. Nämä homogeeniset muovimatot ovat ns. ”yhden tähden tarvikkeita” eli niiden pölyävyys merkitään tunnuksella *.

Kokenut asbesti- ja haitta-aineasiantuntija eli lyhyemmin AHA-asiantuntija tunnistaa kerroksittaiset asbestipitoiset joustovinyylimatot usein aistinvaraisesti, sillä löyhä asbestikerros on hyvin tunnistettavissa. Epäselvissä tapauksissa otetaan materiaalinäyte, joka toimitetaan laboratorioon tutkittavaksi. Laboratoriolla tulisi analyysin luotettavuuden takaamiseksi olla FINAS-akkreditointi. Homogeeniset muovimatot vaativat lähes aina laboratoriotutkimuksen. Muovimaton lisäksi kiinnitysliima ja lattian tasoite/tasoitteet voivat sisältää asbestia.

Asbestipitoisten muovimattojen tuotenimiä:


Muovimatot voidaan tunnistaa myös tuotenimien perusteella, jos rakentamisen/remontoinnin aikana on pidetty riittävän kattavaa dokumentaatiota. Suomessa käytettyjen joustovinyylimattojen tuotenimet ovat seuraavia (lista ei ole välttämättä täysin kattava):


  • Amarant
  • Aquanon
  • Novilon
  • Novilon de Luxe
  • Plastino Relief
  • RubinAiheeseen liittyvää: Onko linoleumissa asbestia?


Toimialueena koko Helsingin seutu: 

Helsinki, Espoo, Vantaa, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Hyvinkää, Tuusula, Järvenpää, Kerava, Sipoo, Pornainen ja Mäntsälä.

Yhteystiedot

Luotettava Kumppani